top of page

Záchranář z velkoměsta - denní XI/2

Aktualizováno: 26. 4.




S Kubou

10.10 Paní (82) si stěžuje dceři, že se jí nedaří správně vyslovovat a prsty nedokáže ovládat tlačítka telefonu. Při našem příjezdu je stav již výrazně lepší, přesto ale pacientce naše testovací sousloví První pražská paroplavební společnost činí obtíže.

„... paro... paroplavečnost?“ nedaří se paní trefit správně konec. Co prý po ní můžeme ještě chtít, copak nevidíme, kolik jí je? Paní nad sebou mává rukou.

„Padesát pět?“ odhaduji věk.

„Kdepak. Už padesát šest!“ stírá mě paní a směje se.

 

13.10 Čtyřiceti pětiletá žena má bolesti hlavy čtrnáct dní. Vlastně od posledního rozvodového stání. Dneska se to již nedalo vydržet.

„Na stupnici od nuly do desíti, jak byste bolest ohodnotila?“ zjišťuje parťák.

„Jedenáct a víc,“ slyším odpověď dopředu do kabiny, takže nevidím, jestli žena žertuje. „Naštěstí mi zabral Ibalgin,“ doplňuje nemocná, kterou kromě aktuálních bolestí trápí dlouhodobě deprese.

Když vstupujeme do dveří neurologického oddělení, všimnu si piktogramu zakazujícího vnášet do budovy zbraň.

„Nemáte sebou zbraň?“ táži se, aby řeč nestála.

„Jen svůj sexapeal,“ odvětí žena se značnou sebeironií. Ví, že ji nadbytečná kila na kráse nepřidávají.

 

15.25 Na místě zásahu nám dochází, proč byl text výzvy matoucí. Volající Rom (35) je značně neklidný. Zjevně je pod vlivem drog. Ukazuje na mladou slzící ženu (30) a naznačuje tím roztěkaně, kdo je zde pacient. V prostoru bytu mám silné dráždění ke kašli – pepřový sprej.

„To ona!“

„To on...“

Rozdělujeme dvojici. Žena jde do sanity. Kuba vytěžuje muže venku.

Hlavní problém ženy je pepřák v očích. Udává, že jí partner ztropil žárlivou scénu. Rozbil v bytě všechna zrcadla, zbil ji a postříkal sprejem. Policii volat nechce. Nevolala ani záchranku a do nemocnice také nepotřebuje. Jen by ráda z bytu získala své tašky.

Muž udává, že byl napaden partnerkou. Prý mu vyrazila boxerem zuby a nakonec jej postříkala sprejem. V rozporu s těmito fakty zůstal sprejem nezasažen a v ústech není stopa krve.

Dovoláváme po dohodě s oběma účastníky policii, aby si napadená mohla v bytě bezpečně vyzvednout své věci.

„Tak ty jsi nechala zavolat policii, jo?“ mění názor podsaditý chlapík. „Hm, to bude mít šéf radost. Chce tě k telefonu,“ fabuluje a nabízí ženě telefon s úsměvem, za kterým se skrývá hrozba. Vzápětí to zkusí jinak: „Pojď domu, Evi, zapomeneme na to...“

Policisté jsou na místě brzy. Žena do bytu nemusí, tašky donesli sami. Koukám na dvě nevelké papírové tašky s reklamou na parfémy a jednu opotřebovanou kabelku plnou šminek a hygieny.

„Ještě tam mám modrou mikinu od Disneyho s Minnie na zádech,“ prosebně se obrací Eva na policisty. Je vidět, že ji na tomto svršku hodně záleží.

Od partnera prý odejde. Hlásit nic nechce, byť se něco takového nestalo poprvé. Brada se jí vraští v náběhu k pláči. Je zřejmé, že má strach. Za těch několik minut, co sedí v ambulantním prostoru, se jí na rukách pěkně vybarvily modřiny.

Policista jí podává modrou ošoupanou mikinu. Eva si jí hned oblékne a zachumlá se do ní. Tvář se jí uvolňuje. V očích se postupně objevuje ztracený klid, smíření se stavem věcí. Smutek však v pohledu zůstává. Je zřejmé, že je v této mladé tváři trvalým hostem.

Kousek mladou ženu svezeme, abychom ji dostali z dosahu zdrogovaného muže.

 

16.25 Nevelký park s krásným výhledem na část Pětky a kus města za řekou. Několik ruských mladíků přivolává sanitu k muži ležícímu vedle lavičky. U ruky nedopitá láhev vodky.

Dá to trochu práci, ale muže probudíme. Je schopen se s pomocí posadit zpět na lavičku. Nadýchá 2,18 ‰ alkoholu.

„Có vy myslite o Putinóvi?“ ptá se opilý Ukrajinec (37). Na odpověď nečeká a spustí na novodobého ruského cara sérii urážlivých komentářů. Oblíbené téma mu dodává sílu, pokouší se postavit, ale zavrávorá a padá na všechny čtyři. Je znovu posazen na lavičku – čeká jej záchytka.

„Rozumite? Co vy myslite o Putinóvi?“ znovu se obrací na přítomné otupělým pohledem a snaží se tvářit bojovně.

Odmítá dobrovolně vstoupit do sanity. Dva hrombácové z Městské policie si s tím naštěstí dlouho nelámou hlavu.

„Vaši čisla!“ zlobí se před vstupem na záchytku na ozbrojený doprovod a snaží se zaměřit zrak na příslušné nášivky na uniformách policistů. Přitom se zakymácí a zapíchne policistovi nosem do taktické vesty na hrudi.


P. S:       Stejný zákon a stejné nařízení bude pro vás i pro příchozího, který s vámi pobývá.     Nu 15,16

280 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Kreslím pro Vás

svatební oznámení, přání a gratulace, pozvánky, ilustruji publikace, navrhuji loga apod. Originální obrázky na přání online. Podívej se na styl mých prací například do  GALERIE.

bottom of page